نصب, راه اندازی تاسیسات موتورخانه مرکزی و همچنین تعمیرات موتورخانه به تخصص زیادی نیاز داشته و برای طراحی و راه اندازی آن بایستی از متخصصین کمک گرفت. اما در این مقاله کوتاه به معرفی کلی برخی از مهمترین تجهیزات موتورخانه مرکزی می پردازیم.
پیشنهاد می کنیم جهت مشاوره در طراحی و ساخت و ارزیابی هزینه تاسیسات موتورخانه مرکزی و تجهیزات آن می توانید با متخصصین انرژی تهویه پردیس از طریق شماره های زیر در تماس باشید.
02188316724 – 30
02188842658
موتورخانه مرکزی
موتورخانه یکی از سیستم های اصلی تامین کننده گرمایش محیط و آب گرم مصرفی می باشد که از تجهیزات مختلفی که شامل دیگ، منبع انبساط، مبدل حرارتی، کلکتور، شیر آلات، لوله ها و اتصالات، پمپ، مشعل و سایر موارد تشکیل شده است. موتورخانه حرارت مرکزی به عنوان هسته مرکزی تاسیسات مکانیکی در ساختمان شناخته میشود که وظیفه سرویسدهی به اجزای تاسیسات را برعهده دارد.
کاربرد موتور خانه
از کاربرد های ساخت و تجهیز موتورخانه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- به عنوان منبع گرمایشی منازل مسکونی و اداره ها
- تامین آب گرم مصرفی
- تامین سیال گرم برای چیلر و فن کویل
- ایجاد شرایط مطلوب در استخر های شنای خصوصی، عمومی، پارک های آبی و فضاهای آب درمانی
- موتورخانه نسبت به پکیج های گرمایش استخر ضریب اطمینان و بازدهی بالاتری داشته و برای اماکنی که در آنها حجم بالای تقاضای آب گرم وجود دارد همچون پارک های آبی، استخر های عمومی و مکان هایی که از سیستم گرمایش مرکزی برای گرمایش کل فضای ساختمان استفاده می کنند بسیار مناسب بوده و پاسخگوی نیاز آنها خواهد بود.
اجزای یک موتورخانه حرارت مرکزی
سیستم حرارت مرکزی بر پایه یک سیکل بسته طراحی می شود که در آن گرما به یک سیال منتقل میشود و آن سیال این گرما را به نقاطی از ساختمان که باید گرم شوند انتقال می دهد، سپس سیال خنک شده مجدداً به موتورخانه برگردانده شده و تا گرم شده و این چرخه ادامه مییابد.
معمولاً از آب و بخار به عنوان سیال واسطه در سیکل های حرارت مرکزی استفاده میشود ولی به دلیل خواص مناسب و سهولت دسترسی و کارکرد آسان سیستم های تاسیساتی با آب، از آن در سیستم های حرارت مرکزی بیشتر استفاده می شود.
بویلر یا دیگ آب گرم و انواع آن در موتورخانه
بویلر یا دیگ آب گرم (Boiler) در سه نوع چدنی، فولادی (Steel Boiler) و چدنی (Cast iron Boiler) طراحی می شوند که جز اصلی موتورخانه به شمار می روند. بویلر های فولادی بر حسب نحوه انتقال حرارت به سیال در دو نوع فایر تیوب (Fire Tube Boiler) و واتر تیوب (Water Tube Boiler) تقسیم میشوند.
بویلر ها به کمک مشعل وظیفه گرم کردن آب را بر عهده دارند و نحوه عملکرد آنها به این گونه می باشد که توسط مشعل، آتش درون بویلر ایجاد می شود و آب را گرم می کند و پس از رسیدن دمای آب به دمای تنظیم شده مورد نظر که توسط ترموستات تنظیم می گردد آب به سمت مبدل های حرارتی حرکت می کند و گرمایش محیط رخ می دهد.
در قلب سیستم حرارت مرکزی بویلرها قرار دارند که انتقال گرما از سوخت به سیال سیکل حرارت مرکزی بر عهده آنهاست.
مدل های مختلف مشعل (Burner) در موتورخانه
برای اینکه بتوان از سوخت گرما تولید کرد لازم است سوخت را در مرکز بویلر به کمک مشعل ها بسوزانیم. مشعل از جمله تجهیزاتی است که روی بویلر نصب میشود و از نظر ظرفیت و نوع سوخت باید با بویلر متناسب باشد.
مشعل ها در مدل های مختلف گازی، گازوئیلی، مازوت سوز، دوگانه سوز و سه گانه سوز در برند های مختلف تولید می شوند که وظیفه ایجاد احتراق در بویلر را بر عهده دارند. محل نصب مشعل ها بر روی بویلر می باشد. به طور کلی مشعل ها وظیفه ایجاد گرمایش و احتراق در سیستم های گرمایشی مانند پکیج، دیگ و هیتر را بر عهده دارند.
مبدل حرارتی
مبدل های حرارتی در سه نوع صفحه ای، پوسته و لوله و پره ای تولید می شوند که وظیفه انتقال حرارت بین دو سیال را بر عهده دارند. مبدل ها با دریافت آب گرم دیگ با درجه حرارت بالا و آب گرم مصرفی تبادل حرارتی را بین آنها انجام می دهند و باعث گرم شدن آب مصرفی می شوند.
پمپ از مهمترین اجزاء تاسیسات موتورخانه مرکزی
در موتورخانه دو نوع پمپ مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از پمپ ها تأمین کننده فشار آب و دیگری پمپ سیرکولار می باشد که وظیفه گردش آب و انتقال حرارت بیشتر را بر عهده دارد.
انرژی تهویه پردیس به طور رسمی نمایندگی فروش پمپ در تهران (پمپ های ترکیه، آلمان و ایتالیا ) را علاوه بر طراحی و ساخت بوستر پمپ آبرسانی و بوسترپمپ آتشنشانی فعالیت می کند.
پخش کننده گرما
وظیفه پخش کننده گرما همانگونه که از اسم آن مشخص است انتقال حرارت از سیال داخل سیکل حرارت مرکزی به فضاهای ساختمان است انواع رادیاتور، فن کویل، کنوکتور و سیستم گرمایش از کف از این دسته اند.
کلکتور
کلکتور وظیفه انتقال و توزیع آب را در موتورخانه بر عهده دارد که بر روی دیگ، پمپ و جاهای دیگر که نیاز به توزیع و انشعاب آب باشد نصب می گردد. کلکتور ها از یک لوله ی بلند تشکیل شده اند که روی آنها انشعاب جهت توزیع آب قرار گرفته است. برای حرکت سیال در سیکل حرارت مرکزی باید تجهیزات موتورخانه حرارت مرکزی به کمک یک شبکه لوله کشی به یکدیگر متصل شوند. برای تقسیم جریان در موتورخانه ها از کلکتور یا هدر (Collector / Header) که با اتصالات لوله کشی ساخته می شود باید استفاده کنیم. سایز لوله ها و انشعابات به کمک محاسبات هیدرولیکی تعیین می شود.
منبع انبساط (Expansion Tank)
منبع انبساط یا منبع تحت فشار از جمله تجهیزاتی است که عملکرد صحیح و تعادل سیکل حرارت مرکزی به آن وابسته است. منبع انبساط وظیفه کنترل حجم آب را بر عهده دارد. اگر حجم آب گرم شده و منبسط شده افزایش یابد و نتواند به هر نحوی خارج شود موتورخانه منفجر می شود، به همین دلیل جهت جلوگیری از این اتفاق از منبع انبساط استفاده می شود که به دو صورت باز یا بسته تولید می شوند.
منابع انبساط در انواع باز، بسته و دیافراگمی تولید میشوند و استفاده از هر کدام شرایط خاص خود را دارد.
اصول طراحی موتورخانه مرکزی
نقش اصلی در طراحی موتورخانه بر عهده مهندسان مکانیک با گرایش سیالات است و از آنجا که تجهیزات موتورخانه، مکانیکی و الکتریکی هستند، مهندسان مکانیک و کسانی که در این حوزه تخصص و سر رشته دارند و دوره های فنی حرفه ای را سپری کرده اند، مسئول اصلی موتورخانه هستند. همچنین وضعیت قرارگیری تجهیزات مختلف در موتورخانه، به وسیله مهندس طراح تاسیسات تعیین می شود.
مشاوره فنی در طراحی و انتخاب تجهیزات موتورخانه
برای اطلاع از قیمت تجهیزات گرمایش و موتورخانه و دریافت مشاوره فنی رایگان در زمینه انتخاب محصول مناسب با کارشناسان انرژی تهویه پردیس تماس بگیرید.
بدون دیدگاه