اسپرینکلر در واقع یکی از تجهیزات اطفاء حریق اتوماتیک است که در زمان اطفاء حریق به صورت خودکار فعال می شود و با کمک سیستم اطفاء حریق آبی باعث خاموش شدن آتش می گردد. این سیستم اطفاء حریق یکی از مهم ترین و کاربردی ترین تجهیزات آتش نشانی است. زمانی که امکان اطفاء حریق توسط جریان آب تحت کنترل آتش نشان وجود ندارد این سیستم می تواند کمک رسان باشد. اسپرینکلر از آنجایی که آتش را کنترل یا خاموش میکند، بنابراین هم به عنوان سیستم تشخیص حریق و هم سیستم اطفا حریق در نظر گرفته میشود. در ادامه، به شما خواهیم گفت که اسپرینکلر چیست، چگونه کار میکند، انواع آن کدامند و چه مزایا و کاربردهایی دارد.
اسپرینکلر چیست؟
سیستم اسپرینکلر (پاشنده آب) یک جزء ساده، اما کلیدی و فعال سیستم حفاظت از حریق ساختمانهای خانگی یا تجاری است. اسپرینکلرها معمولاً در سقف یا دیوارهای جانبی نصب شده و از یک منبع آب، سیستم لولهکشی برای توزیع آب و سریهای آبپاش تشکیل میشوند. هنگامی که حریق تشخیص داده شود، سری اسپرینکلر فعال شده و به طور خودکار آب را در محیط محافظتشده تخلیه میکند.
اجزای اسپرینکلر شامل قسمت های زیر است :
- قاب : به قسمت بیرونی یا بدنه اسپرینکلر که بقیه اجزا روی آن قرار میگیرند.
- درپوش: مانع از نشتی آب در این دستگاه میشود . درپوش اسپرینکلر هنگام کشف حریق جدا میشود و باعث پاشش و گسترش شعاع آب میشود.
- اتصال حرارتی: این قسمت از دستگاه اسپرینکلر برای کنترل جریان آب استفاده میشود که درپوش را به شدت فشار داده تا آبندی شود.
- دفلکتور: هنگامی شیراصلی آب باز میشود درپوش از اسپرینکلر جدا شده و با صقحات منحرف کننده جریان آب برخورد میکند . این صفحات آب را از قطعات کوچک رد می کنند و باعث پاشش سریع می شوند.
جهت دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از قیمت انواع اسپرینکلر و همچنین هزینه های اجرا و … تماس بگیرید. (30-02188316724)
انواع اسپرینکلر آتش نشانی
اسپرینکلر آتش نشانی با توجه به اینکه در چه دمایی فعال میشوند، با رنگهای مایع درونشان طبقهبندی شدهاند. که در زیر ذکر شده است:
- نارنجی: 57 درجه
- قرمز: 68 درجه
- زرد: 70 درجه
- سبز: 93 درجه
- آبی: 141 درجه
- بنفش: 182 درجه
مشاهده محصولات بوستر پمپ آتش نشانی و انواع شیرالات آتشنشانی از تجهیزات اطفاء حریق
کاربرد اسپرینکلر چیست؟
مهمترین کاربرد این است که در زمان آتش سوزی با فعال شدن، از بیشتر شدن آتش سوزی جلوگیری کرده و حریق را اطفا میکند. طبق آخرین تحقیقات ساختمانهایی که در تاسیسات اطفا حریق خود دارای اسپرینکلر هستند، آسیب جدی پس از آتش سوزی ندیدهاند.
سیستم اطفا حریق اسپرینکلر چیست؟
اسپرینکلر یک روش فعال حفاظت از حریق و نوعی سیستم اطفا حریق خودکار است که با رهاسازی آب از طریق سریهای آبپاش، از رشد و گسترش آتش جلوگیری میکند.
سیستم اطفا حریق اسپرینکلر شامل یک سیستم تأمین آب است که فشار و دبی کافی را برای سیستم لولهکشی توزیع آب، که اسپرینکلرهای آتشنشانی به آن متصل میشوند، تأمین میکند. سیستمهای اسپرینکلر اگرچه در ابتدا فقط در کارخانهها و ساختمانهای تجاری بزرگ استفاده میشدند، اما امروزه سیستمهایی برای خانههای مسکونی و ساختمانهای کوچک با قیمت مقرونبهصرفه هم در دسترس هستند.
نحوه عملکرد سیستم اسپرینکلر
هِد اسپرینکلر دارای یک حباب شیشهای (بالب اسپرینکلر) بوده که با مایع گلیسرینی پر شده است. زمانی که دما در نتیجه وقوع حریق به بالاتر از محدوده ۱۳۵ تا ۱۶۵ درجه فارنهایت برسد، مایع داخل حباب شیشهای منبسط شده و باعث شکستن بالب اسپرینکلر میشود. در نهایت، سری اسپرینکلر فعال میگردد.
همانطور که قبلا هم گفتیم، مایع داخل بالب اسپرینکلر دارای رنگهای مختلفی است که هر رنگ حد آستانه متفاوتی را برای فعالسازی نشان میدهد، به این معنی که تمام انواع سری اسپرینکلر با رسیدن به دمای یکسانی فعال نمیشوند.
اسپرینکلرها در ساختار خود چند حباب شیشهای دارند. این حبابهای شیشهای از پر از جیوه بوده و به دما حساس هستند. اگر در محل، آتشسوزی رخ دهد، حباب شیشهای اسپرینکلرها منبسط شده و میشکنند. سپس آبی که در این دستگاه وجود دارد تخلیه میشود و آتش سوزی به پایان خواهد رسید.
در نظر داشته باشید اگر از اسپرینکلر در تاسیسات اطفا حریق خود استفاده میکنید، در زمان آتش سوزی، تنها اسپرینکلرهایی فعال میشوند که نزدیک محل حریق هستند و حرارت آتش را حس کردهاند. همچنین این تجهیزات تا زمانی آب پاشی را ادامه میدهند که منبع حاوی آب این دستگاه به پایان برسد.
انواع اسپرینکلر آتش نشانی
اسپلینکرهای آتش نشانی از نظر نوع واکنش، طریقه نصب و عملکرد به انواع زیر تقسیم بندی میشوند.
- اسپرینکلر پایین زن
این نوع تجهیزات باید به صورت عموی نصب شوند. دفلکتور اسپرینکلر پایین زن به سمت پایین است و آب پس از اینکه از اوریفیس و دفلکتور عبو کرد، به صورت نیمکرهای پایین میریزد. - اسپرینکلر بالا زن
اسپرینکلر بالا زن نیز مانند نوع پایین زن باید به صورت عمودی نصب شود. در این نوع از این دستگاهها، آب از اوریفیس به سمت بالا حرکت میکند و پس از اینکه از دفلکتور نیز عبور کرد، به صورت چتری خارج میشود. شایان ذکر است که این نوع دستگاه برای نصب نیازی به قاب ندارند. - اسپرینکلر واکنش استاندارد
سرعت واکنش اسپرینکلر با توجه به قطر حباب دستگاه متغیر است. دراین دستگاه واکنش استاندارد، قطر حباب 3 میلیمتر است. - اسپرینکلر واکنش سریع
این اسپرینکلر سریعتر از انواع دیگر واکنش استاندارد عمل میکند. قطر حباب در اسپرینکلر واکنش سریع 5 میلیمتر است. - اسپرینکلر کنار زن یا دیواری (افقی)
این نوع اسپرینکلر باید روی دیوار نصب شود تا کارایی درستی داشته باشد. این نوع اسپرینکلر دارای نوع خاصی از دفلکتور است. به طوری که اگر اسپرینکلر دیواری فعال شود، بیشتر آب به سمت روبرو میپاشد. البته کمی از آب نیز به همان دیواری که اسپرینکلر رویش نصب شده میپاشد. - اسپرینکلر مخفی
یا اسپرینکلر کانسیلد بیشتر در مکانهایی کاربرد دارد که ظاهر زیبای ساختمان اهمیت دارد. این نوع دارای یک قاب است و به صورت توکار، درون سقف نصب میشود طوری که پس از نصب، هم سطح سقف است و چیز برجستهای مشخص نیست. در زمان افزایش حرارت این دستگاه از قاب جدا میشود، بیرون آمده و فعال میشود.
انواع خوردگی اسپرینکلر
سه نوع رایج و مشکلساز خوردگی در سیستم اسپرینکلر آتش نشانی عبارتند از:
- خوردگی اکسید آهن – که معمولاً با عنوان «زنگزدگی» شناخته میشود.
- خوردگی گالوانیکی – هنگامی که دو یا چند فلز غیرمشابه تحت تماس الکتریکی در زیر آب قرار میگیرند.
- خوردگی متأثر از عوامل بیولوژیکی (MIC) – حضور و یا فعالیت میکروارگانیسمها (مانند باکتریها و قارچها) در بیوفیلمها بر روی مواد خورنده.
عوارض خوردگی اسپرینکلر
- انسداد در سیستم لولهکشی میتواند جریان آب را محدود یا به طور کامل مسدود کند.
- ازکارافتادگی موقت سیستم باعث توقف تولید و از دست رفتن سودآوری یا تحمیل زیان میشود.
- خرابی کامل سیستم که میتواند در صورت وقوع آتشسوزی، به اموال، محصولات و یا جان افراد آسیب برساند.
- تعویض کل سیستم که ممکن است تا سه برابر بیشتر از نصب اولیه هزینه داشته باشد.
برخی از علائم خوردگی اسپرینکلر
پیشگیری از خوردگی سیستم اسپرینکلر، با بازرسی و تعمیرات و نگهداری منظم شروع میشود. از همین رو، باید مراقب علائم هشداردهنده باشید که نشان میدهند سیستم اسپرینکلر دچار مشکل شده است. اگر در حین عملیات تست و بازرسی، متوجه هر یک از موارد زیر شدید، بهتر است بررسی دقیقتری انجام دهید تا مطمئن شوید که مشکل بزرگتری وجود ندارد.
- مسدود شدن آبپاشها
- وجود نشتی
- مشکل در ورودی پمپها
- تخلیه مواد خارجی
- وجود مواد خارجی در پمپها یا شیرها
- افزایش زمان انتقال آب
بدون دیدگاه