برای خرید پمپ سانتریفیوژ ( گریز از مرکز) از برندهای برتر ماند: ابارا، پنتاکس، لئو، شوماک و دویار می توانید از کارشناسان شرکت انرژی تهویه پردیس مشاوره تخصصی دریافت کنید. لیست قیمت پمپ سانتریفیوژ با توان های مختلف برای انتخاب شما فراهم شده است.
پمپ سانتریفیوژ چیست؟
پمپ سانتریفیوژ از جمله پمپ های متداول در انتقال آب و انواع مایعات است که از انرژی جنبشی استفاده می کنند. نیروی گریز از مرکز، مایع را با فشار از چشمی پروانه و از جایی که وارد لوله می شود، خارج می سازد. فشارهای متفاوتی می توانند از طریق تغییر سرعت پروانه با استفاده از پروانه بزرگتر و یا افزایش تعداد پروانه ها ایجاد شوند.
پروانه و مایع پمپاژ شده از قسمت خارجی به وسیله مکانیکال سیل تفکیک شده اند. محور شفت و بار محوری یاتاقان ها مانع حرکت شفت و کاهش اصطکاک در چرخش می شوند.
کاربرد انواع پمپ سانتریفیوژ چیست؟
پمپ های سانتریفیوژ در تمام صنایع دنیا بسیار رایج هستند. امروزه پرمصرفترین و پرکاربردترین نوع پمپ در صنعت، پمپ های سانتریفیوژی میباشند. دلیل اصلی محبوبیت آن ها این است که این پمپ ها در اثر اصطکاک افت برق ندارند. این پمپ پویا طراحی ساده ای دارد و کنترل آن بسیار آسان است. مشکل نشتی و انتقال حرارت ندارند و این دلیلی است که آن ها را بر پمپ جابجایی مثبت ترجیح میدهند.
پمپ های سانتریفیوژی برای انتقال مایعات با ویسکوزیته پایین (بهاصطلاح رقیق) و دبی بالا گزینه بهتری هستند. این دسته از پمپ ها به سبب کارایی بالایی که دارند در پمپهای خانگی، طبقاتی، لجنکش و غیره مورداستفاده قرار میگیرند.
تقسیم بندی پمپ های سانتریفیوژ دارای انواع متفاوتی است. به عنوان نمونه پمپ های سانتریفیوژ بر اساس تعداد طبقات دارای مدل های تکی (single) و چند طبقه (multistage) می باشد. بر این مبنا نوع طبقاتی آن هد و دبی بالاتری نسبت به نوع تک طبقه دارد. از نظر نحوه قرارگیری شافت در ساختار پمپ نیز، به دو دسته پمپ سانتریفیوژ عمودی و افقی تقسیم بندی می شوند. که با توجه به این دسته بندی، پمپ چند طبقه خود شامل انواع پمپ های سانتریفیوژ طبقاتی عمودی و افقی می باشد. همین طور بر طبق تعداد مکش نیز دو مدل تک مکنده و دو مکنده از این پمپ در بازار وجود دارد.
پمپ آب سانتریفیوژ با توجه به موارد فوق طراحی می شوند:
تعداد لوله های مکنده (تک مکنده یا دو مکنده)
تعداد پروانه ها (تک پروانه، دو پروانه یا طبقاتی)
کارکرد یا بازده خروجی
پروانه ها (نوع و تعداد پره ها)
بیشتر پروانه ها تنها در یک جهت ترتیب یافته اند و به آنها تک مکنده می گویند. مدل هایی با جریان یا گردش بالا از پروانه هایی استفاده می کنند که از هر دو جهت مکندگی داشته باشند و به آنها دو مکنده می گویند.
بسیاری از سیستم های پمپ سانتریفیوژ پیکربندی شعاعی دارند. طراحی این پمپ ها به گونه ای است که اجازه حرکت مایعات از داخل به خارج را می دهد. مایع پمپ شده از طریق لوله کشی پایین دست تحت فشار قرار گرفته و از آن خارج می شود. طراحی این پمپ ها به گونه ای است که موجب تسهیل جریان حرکت به بیرون می شوند. استفاده از پروانه در این نوع پمپ سرعت جریان رو به بیرون را افزایش می دهد.
پمپ گریز از مرکز نوع شعاعی هر دو جهت افقی و عمودی را دارد. هر دوی این جهت ها مزایای منحصر به فردی دارند. اما یکی از مزایای نوع افقی که باعث شده است که بسیاری از شرکت ها آن را ترجیح دهند، سهولت دسترسی به اجزای داخلی این نوع پمپ جهت انجام تعمیر و نگهداری است. بیشتر پمپ های مورد استفاده در نفت و گاز در این گروه قرار می گیرند.
پمپ شعاعی که با توجه به نحوه قرارگیری شافت شامل دو نوع عمودی و افقی است، مایع را به صورت موازی وارد و سپس آن را عمود بر محور به سمت بیرون هدایت می کند. لازم به ذکر است که از نظر دسترسی و نگهداری نوع افقی بهتر از نوع عمودی می باشد.
پمپ های سانتریفیوژ محوری
این مدل پمپ که مخصوص فشار و دبی های متوسط است، مایع به صورت موازی وارد می شود و به همان صورت موازی از پمپ خارج می گردد.
وقتی سیال به موازات شافت پمپ جریان می یابد به آن پمپ جریان محوری گفته می شود. تولید جریان در این پمپ ها از طریق حرکت پیشرانه پره های پروانه (به عبارتی از طریق اثر بالابرنده) صورت می گیرد. پمپ های گردش آب از این نوع پمپ ها هستند.
پمپ های سانتریفیوژ جریان مخلوط
وقتی جریان سیال مخلوطی از دو جریان شعاعی و محوری باشد به آن پمپ جریان مخلوط گفته می شود. در واقع جریان بین پمپ نوع شعاعی و محوری مبادله می شود. این ساختار می تواند از طریق افزایش مناسب فشار، دبی بالا را کنترل کند.
انواع پمپ گریز از مرکز را می توان بر اساس کاربری
انواع پمپ گریز از مرکز را می توان بر اساس کاربری و نیاز با قرار دادن یک، دو یا چند پروانه در داخل محفظه آنها تولید کرد. پمپ های گریز از مرکز بسته به تعداد پروانه های موجود در تنظیم آنها به انواع زیر طبقه بندی می شوند:
تک مرحله ای (Single-Stage): تنها یک پروانه در داخل محفظه این نوع پمپ تعبیه شده است. وجود یک پروانه و طراحی ساده آن باعث می شود که تعمیر و نگهداری از آن بسیار آسان شود. معمولا این نوع پمپ برای تاسیسات با فشار کم و دبی زیاد بهترین عملکرد را دارد. در بیشتر موارد این پمپ دارای هد پویای کل کم تا متوسط و جریان زیاد است. پمپ سانتریفیوژ تک مرحله ای، شامل یک پروانه است و از پر مصرف ترین پمپ ها به حساب می آید. این نوع پمپ در آبرسانی با TDHs کم تا متوسط به کار می رود. TDH (هد دینامیکی کل) تابعی از اوج سرعت پروانه است و به طور معمول فراتر ازft/min 700 نیست. پمپ تک مرحله ای می تواند به صورت تک مکنده یا دو مکنده باشند، همچنین پمپ تک مرحله ای از راندمان و پایداری بالایی برخوردار است.
دو مرحله ای (Two-Stage): یک پمپ سانتریفیوژ دو مرحله ای دارای پروانه های دوتایی است که با هم کار می کنند تا مایعات فرآیند مرتبط را پمپاژ کنند. این دستگاه بهترین وسیله برای کاربردهای با هد متوسط است.
چند مرحله ای (Multi-Stage):در این سیستم پمپ از سه پروانه یا بیشتر جهت رسیدن به حداکثر بازده استفاده می شود. پمپ های چند مرحله ای بهترین گزینه برای کاربردهای با هد بالا هستند. منظور از هد پمپ، فشاری است که توسط ارتفاعی که پمپ می تواند مایع را بالا ببرد تعیین می شود. پمپ آب سانتریفیوژ طبقاتی شامل دو یا چند پروانه است. این نوع پمپ آب معمولا در آبرسانی با TDHs متوسط تا بالا به کار می رود. هر مرحله یا طبقه در افزایش یا کاهش فشار پمپ آب موثر است. تمامی طبقات در یک بدنه ترتیب می یابند و برروی یک شفت نصب شده اند. حداکثر 8 طبقه می تواند برروی یک شفت افقی نصب گردد. هیچ محدودیتی در تعداد طبقات قابل نصب بر شفت عمودی وجود ندارد. هر طبقه موجب افزایش فشار می شود. پمپ طبقاتی می تواند با یک محور به صورت تک مکنده یا دو مکنده باشند.
پمپ های سانتریفیوژ بر اساس نوع پروانه
پمپ های سانتریفیوژ را می توان بر اساس نوع پروانه نیز به صورت زیر طبقه بندی کرد:
مکش مضاعف (Double Suction): این پمپ شامل یک پروانه دو مکشی است و امکان ورود مایع از دو طرف تیغه ها وجود دارد.
تک مکشی (Single Suction): این پمپ با استفاده از یک پروانه تک مکشی امکان ورود مایعات به پره ها را فقط از یک طرف فراهم می کند.
Vortex Open: پمپ های حاوی این نوع پروانه دارای قابلیت انتقال روغن و مایعات انتقال گرما می باشند.
پروانه باز (Open impeller): اغلب از این نوع پروانه در پمپ های خودکار استفاده می شود. پروانه باز شامل یک سری پره متصل به یک واحد مرکزی است. این کار برای نصب روی شافت انجام می شود. از جمله مزایای یک پروانه باز این است که کمتر دچار گرفتگی می شود و حتی تمیز کردن آن در صورت گرفتگی نسبت به یک پروانه بسته آسان تر است. پره ها بدون هیچ فرم خاص یا پوششی به طوقه یا چرخ مرکزی متصل شده اند و به طور مستقیم بر روی شفت نصب شده اند. پروانه های باز ساختاری ضعیف دارند و به میزان بالاتری از NPSHR نیازمندند. آنها به نوعی در پمپ های ارزان قیمت با قطر کم به کار می روند. این نوع پروانه ها نسبت به پروانه های باز در برابر سایش و فرسودگی حساس تر هستند. بدین ترتیب، راندمان و کارائی آنها به سرعت تحت شرایط فرسایشی کاهش می یابد.
پروانه بسته (Closed Impeller): پروانه بسته متداول ترین پروانه موجود در صنعت به شمار می رود چرا که قابلیت به جریان انداختن مایعات فرار و منفجره را دارد. این نوع پروانه ها معمولا در مورد مایعات شفاف کاربرد دارند. از جمله معایب آنها این است که برای مواد جامد عملکرد خوبی ندارند و چنانچه دچار گرفتگی و انسداد شوند، تمیز کردن آنها دشوار است. پروانه های بسته دارای پوشش رو و زیر برای حداکثر قدرت ممکن است. این نوع پروانه ها در پمپ های بزرگ با کارائی های بالا و NPSHR پایین به کار می روند. آنها می توانند در انتقال سیالات حاوی ذرات معلق استفاده شوند. نوع پروانه بسته از پرمصرف ترین پروانه ها برای پمپ سانتریفیوژ و نیز انتقال مایعات تمیز است. آنها بر رینگ سایشی پروانه و بدنه پمپ تکیه کرده اند. رینگ سایشی از فشار لوله ورودی پمپ تفکیک شده اند و موجب کاهش بارهای محوری می شوند و به راندمان بالای پمپ کمک می کنند.
پروانه نیمه بسته (Semi-Closed): وجود دیواره پشتی در این نوع پروانه باعث استحکام بخشیدن به آن می شود. معمولا از آنها برای جریان مایعاتی که دارای ذرات جامد هستند، استفاده می شود.
مشاهده انواع پمپ ، مشخصات و خرید پمپ آب بر اساس کاربرد آن
اجزای پمپ سانتریفیوژ چیست؟
پمپ های سانتریفوژ اجزای مختلفی دارند که در ادامه به انواع آن ها می پردازیم.
پروانه(Impeller): پروانه روتوری است که برای افزایش انرژی جنبشی جریان استفاده میشود.
پوشش (Casing – Volute): محفظه حاوی مایع است و به عنوان یک مخزن نگهدارنده فشار عمل میکند که جریان مایع را به داخل و خارج از پمپ گریز از مرکز هدایت میکند.
شفت (روتور)(Shaft): پروانه بر روی شفت نصب میشود. شفت جزء مکانیکی برای انتقال گشتاور از موتور به پروانه است.
آب بندی شفت(Shaft sealing): پمپ های گریز از مرکز دارای پکینگ های آب بند یا سیل های مکانیکی هستند که به جلوگیری از نشت مایع پمپ شده کمک میکند.
یاتاقان ها(Bearings): یاتاقان ها حرکت نسبی شفت (روتور) را محدود میکنند و اصطکاک بین شفت دوار و استاتور را کاهش میدهند.
نحوه عملکرد یک پمپ سانتریفیوژ به چه صورت است؟
اول از همه، نیروی مکانیکی توسط یک موتور الکتریکی یا موتور در اختیار پروانه پمپ قرار میگیرد. پروانه مستقیما از طریق یک شفت به موتور الکتریکی متصل میشود و با حرکت شفت موتور به صورت رفت و برگشتی حرکت میکند.
هنگامی که پروانه شروع به چرخش میکند، یک خلاء در داخل چشمی پروانه شروع به تولید میکند. در اثر این خلاء، آب شروع به ورود به داخل چشم در جهت محوری میکند.
با ورود آب به چشم، آب به تیغه های پروانه برخورد میکند. پروانه آب را به صورت شعاعی و محوری با کمک نیروی گریز از مرکز به بیرون میچرخاند. این پروانه حرکت آب را تا زمانی که از تمام اجزای آن عبور کند ادامه میدهد.
پره های پروانه انرژی جنبشی آب را به سرعت آن تبدیل میکند و سرعت آب را افزایش میدهد.
آب پس از عبور از پروانه وارد ناحیه دیفیوزر میشود. این دیفیوزر با کاهش سرعت آب، سرعت آن را کاهش میدهد و آن را به انرژی فشار تبدیل میکند. پس از افزایش فشار مورد نظر، آب از خروجی پمپ تخلیه شده و به موقعیت مورد نظر منتقل میشود.
مزایا و معایب پمپ سانتریفیوژ
همه پمپ دارای مزیت ها و معایب مخصوص به خود هستند. در هنگام خرید انواع پمپ باید با توجه به نیاز خود بهترین پمپ را تهیه کنید. در این قسمت به مزایا و معایب پمپ گریز از مرکز می پردازیم.
معایب پمپ سانتریفیوژ
به دلیل مقاومت مغناطیسی مقداری اتلاف انرژی وجود دارد.
بار سنگین غیرمنتظره ممکن است باعث لغزش اتصال شود.
ذرات آهنی موجود در مایع هنگام استفاده از درایو مغناطیسی مشکل ساز هستند. این به این دلیل است که ذرات در پروانه جمع می شوند و پس از مدتی باعث توقف پمپ می شوند.
مزایای پمپ سانتریفیوژ
می تواند مایعات خطرناک را پمپ کند.
تلفات اصطکاکی بسیار کمتری دارد.
تقریبا هیچ صدایی ندارد.
راندمان پمپ گریز از مرکز نسبت به بقیه پمپ ها بالاتر است.
حداقل سایش را نسبت به دیگر پمپ ها دارد.
به دلیل فاصله بین محفظه پمپ و موتور، انتقال گرما بین آنها وجود ندارد و همچنین آب نمی تواند وارد موتور شود.
نصب پمپ سانتریفیوژ
پمپ آب سانتریفیوژ نباید تحت فشار زیاد قرار گیرند و همواره باید به حالت روبه رو طراحی شوند. این نوع از پمپ ها باید در حالت ثابت نصب شوند و به دقت تنظیم شوند و تهی از فشار های لوله کشی باشند.
نوع لوله کشی پمپ آب
لوله کشی و نصب نادرست از علل مهم در کاهش راندمان و کارائی پمپ آب سانتریفیوژ و یا خرابی آنها به حساب می آیند. لوله کشی نادرست موجب موارد ذیل می گردد :
حفره سازی و ایجاد حباب داخل مایع
افت راندمان
خرابی پروانه
خرابی یاتاقان و مکانیکال سیل
شکسته شدن لوله های جداره
نشت آب
احتراق
نحوه انتخاب و خرید پمپ سانتریفیوژ
پمپ های سانتریفیوژ برند های مختلفی دارند از جمله برخی از شرکت های ایتالیایی، پنتاکس و لوارا می باشد و از برند های معتبر دیگر، دویار و شوماک و استاندارت پمپ ترکیه و همپنین برند KSB آلمان را می توان نام برد. علاوه بر توجه به موارد مشترک در انتخاب انواع پمپ ها برای خرید پمپ های سانتریفیوژ نیز باید به موارد زیر نیز توجه شود :
چگونگی تخلیه سیال
متریال مورد استفاده برای اجزای داخلی پمپ
میزان قدرت
نوع موتور
کلیه لوازم جانبی پمپ سانتریفیوژ و شیرالات صنعتی اعم از منبع تحت فشار یا منبع ذخیره آب، کلید اتوماتیک، ست کنترل، سه راهی و دیگر محصولات مربوطه نیز توسط انرژی تهویه پردیس قابل ارائه می باشد.